Wij zijn weer geopend vanaf Maandag 08:00

 • info@vandenbuijs.nl
 • 076 597 2229
 • Inloggen
 • Storing melden?
 • Menu Border
  Terug naar het overzicht

  05 November 2023

  Verplichte aanschaf warmtepomp discutabel

  Is je CV-ketel aan vervanging toe dan wordt je vanaf 2026 verplicht een hybride warmtepomp aan te schaffen. Maar die aanschaf is niet voor iedereen even rendabel.

  Vereniging eigen huis stelt dat miljoenen huiseigenaren onterecht verplicht worden tot de aanschaf van een warmtepomp. Dat blijkt uit onderzoek dat de vereniging adviesbureau Berenschot liet uitvoeren.

   

  Nadelig voor kwetsbare huishoudens

  De investering voor een warmtepomp ligt fors hoger dan de aanschaf van een CV-ketel. Sommige huiseigenaren hebben er onderaan de streep profijt van, maar anderen gaan er juist op achteruit. Het treft vooral toch al kwetsbare huishoudens.

   

  Interessant voor grotere woningen

  De aanschaf van een warmtepomp pakt vooral positief uit voor huiseigenaren met een hoog gasverbruik. Hoe hoger het gasverbruik, hoe hoger de potentiële besparing, hoe korter de terugverdientijd. We hebben het dan vaak over grotere woningen. 

  Ook de manier waarop de aanschaf warmtepomp wordt gefinancierd speelt een grote rol. Ben je daarvoor afhankelijk van een lening met rente, dan ben je onderaan de streep vaak slechter uit. 

  De vereniging eigen huis vraagt de minister de plannen nog eens kritisch tegen het licht te houden.
  De publicatie door vereniging eigen huis lees je hier >> vereniging eigen huis

  Buster