Menu Border
Terug naar het overzicht

30 Maart 2023

CO-vrij certficaat verplicht vanaf 1 april 2023

Eigenaren van een CV-ketel zijn vanaf 1 april 2023 verpicht om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie. Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet gecertificeerd bedrijf inhuren is niet meer toegestaan. vdBuijsInstall is CO-vrij gecertificeerd. 

Oorzaak koolmonoxidevergiftiging

Uit onderzoek door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is gebleken dat koolmonoxide (CO) vaak een huis binnenkomt door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Koolmonixde is een levensgevaarlijk gas dat je niet ruikt, proeft of ziet, maar door het in te ademen kun je ernstige gezondheidsklachten krijgen of zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor 10 tot 20 doden en minstens 200 ziekenhuisopnames. Daarom is de nieuwe regelgeving gemaakt, waarin staat dat alleen nog CO-vrij gecertificeerde bedrijven aan gasverbrandingsinstallaties mogen werken.

Bedrijven in CO-vrij register

Een gecertificeerd bedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo. Ook vdBuijsInstall is gecertifceerd en terug te vinden in het register
Onze installatiemonteurs dragen een (digitale) legitimatie bij zich waarmee ze kunnen aantonen de cursus CO-Vakmanschap positief te hebben afgesloten. Zij zijn vakkundig en mogen aan uw CV-ketel reparaties en onderhoud uitvoeren. Daarbij volgen zij de de wetgeving. 

Wat betekent dat voor u?

Uw CV-ketel moet voldoen aan de wettelijke richtlijn, dit geldt voor zowel de ketel als de rookgasafvoer. Als deze niet voldoen, dan mag onze monteur er niet verder aan werken. In de praktijk verwachten wij dat bij een aantal van onze klanten de rookgasafvoer moet worden aangepast omdat deze moet voldoen aan strengere eisen. Het aanpassen van de rookgasafvoer kan extra kosten met zich meebrengen. Als dat voor u van toepassing is ontvangt u van ons hiervoor een prijsindicatie. De wet schrijft voor dat wij niet verder mogen werken aan uw installatie totdat de noodzakelijke aanpassing is gedaan. Wij begrijpen dat dit soms vervelend voor u kan zijn. Maar als gecertificeerd installateur kiezen wij ervoor de wettelijke richtlijn te volgen. Het doel is tenslotte de kans op koolmonoxide vergiftiging te verkleinen. 

 

Buster